Conditii de zbor cu animalul de companie

Calatoriile pot fi extrem de obositoare atat pentru dumneavoastra cat si pentru animalele de companie. Cu cateva pregatiri, insa, va puteti asigura ca veti avea parte de excursii placute, sigure si confortabile.

Cu excepția cazului in care este suficient de mic pentru a-l tine in brate, este recomandat ca animalul de companie sa nu zboare alaturi de dumneavoastra.

In cazul in care aveti totusi o rezervare de zbor, trebuie sa urmati cativa pasi simpli pentru a fi siguri de linistea si siguranta companionului:

 • Faceti o programare la medicul veterinar pentru un control, și asigurați-va că toate vaccinurile sunt efectuate la zi.
 • Asigurați-va ca animalul are un microcip si ca poarta guler și eticheta de identificare. Gulerul ar trebui sa includa, de asemenea, informații in cazul in care se rataceste.
 • Rezervați un zbor direct ori de cate ori este posibil. Acest lucru va reduce sansele ca animalul sa se piarda in zona aeroporturilor.
 • Achizitionati o lada de transport suficient de mare pentru ca animalul de companie sa stea sis a se poata misca usor si confortabil.
 • Inscriptionati pe cutie atat numele, adresa si numarul dumneavoastra de telefon cat si destinatia. Asigurati-va ca usa este bine inchisa, dar nu blocata, astfel incat personalul liniei aeriene sa o poata deschide in caz de urgenta.
Călătoria cu animale de companie - TAROM

Înainte de a pleca într-o călătorie cu animalul dumneavoastră de companie, trebuie să ştiţi toate condiţiile de zbor cu animale.

Animalul de companie poate călători în cabina de pasageri sau în cală. Mai jos puteţi citi care sunt condiţiile pentru fiecare tip de transport.

La bordul avionului - TAROM acceptă la transport în cabina de pasageri numai câini şi pisici. Pentru a fi acceptate în cabina de pasageri, animalele de companie trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

 • să fie anunţate încă din momentul în care pasagerul îşi rezervă biletul de călătorie. Animalul de companie din categoria PETC trebuie întâi confirmat pentru călătorie de către compania TAROM şi abia apoi va fi acceptat la bordul avionului;
 • să fie curate
 • să fie sănătoase: pasagerul trebuie să fie în posesia unui paşaport internaţional de călătorie pentru animalul său de companie;
 • animalul de companie să aibă cip de identificare, dacă este vorba de o călătorie în spaţiul Schengen şi să fie vaccinat, în conformitate cu cerinţele de acces pe teritoriul ţării de destinaţie;
 • să nu fie gestante;
 • să nu provoace disconfortul celorlalţi pasageri;
 • să fie transportate în cuşca standard IATA (se poate procura de la ghişeul Emiteri Bilete din aeroportul Otopeni sau de la magazinele specializate în vânzarea produselor pentru animale de companie) sau in cusca de tipul "soft bag''(cusca din material textil, impermeabil, in conformitate cu reglementarile internationale. Compania TAROM nu pune la dispozitia pasagerilor sai acest tip de cusca);

În cabina de pasageri se acceptă numai câini sau pisici, cu o greutate de maximum 5 kg (incluzând şi greutatea cuştii standard de transport al acestora).

Dimensiunile maxime ale cuştii nu trebuie să depăşească 42 cm x 30 cm x 21 cm.

Există o serie de restricţii de acceptare a animalelor de companie:

 • în funcţie de tipul de avion: ATR 42- sunt acceptate maximum 2 cuşti; B 737- sunt acceptate maximum 3 cuşti; A 318- sunt acceptate maximum 3 cuşti
 • un pasager poate transporta numai o singură cuşcă.
Dacă pasagerul se prezintă la ghişeul de înregistrare fără o rezervare prealabilă sau nu respectă condiţiile impuse de transportator (greutatea animalului, cuşca standard, starea de sănătate şi curăţenie etc), putem refuza transportul animalului de companie.

În cala avionului (AVIH)

Pentru a fi acceptate, animalele de companie trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe:

 • să fie menţionate atunci când pasagerul rezervă biletul de avion. TAROM trebuie să aprobe mai întâi transportarea animalului de companie, după care poate fi acceptat la bord;
 • să fie curat;
 • să fie sănătos: pasagerul trebuie să deţină un paşaport internaţional pentru animalul de companie;
 • in cazul în care călătoriţi în Spaţiul Schengen, animalul de companie trebuie să aibă instalat un microcip de identificare şi să fie vaccinat, în conformitate cu cerinţele de acces ale ţării de destinaţie;
 • nu trebuie să fie gestant;
 • să fie transportat într-o cuşcă standard IATA (aceasta poate fi cumpărată de la Casa de bilete a aeroportului Otopeni sau de la magazinele specializate în comercializarea produselor pentru animale);
Dacă un pasager se prezintă la biroul de înregistrare fără o rezervare prealabilă sau dacă nu respectă condiţiile impuse de transportator (greutatea animalului, cuşca standard, starea de sănătate etc.), transportatorul poate refuza să furnizeze serviciile de transport în cală.

Pasagerul trebuie să plătească o taxă pentru excedent de bagaj în funcţie de greutatea animalului, plus cuşca.

Note importante:

 • transportul animalelor de companie nu este permis în cala aeronavelor Airbus A318;
 • nu este permis transportul animalelor de companie, atat al celor transportate in cabina de pasageri (PETC), cit si al acelora transportate in cala avionului (AVIH), catre urmatoarele destinatii: Marea Britanie (Londra), Irlanda (Dublin) si Emiratele Arabe Unite (Dubai), datorita legislatiei locale restrictive.
Transport animale Blue Air

In cabina de pasageri se accepta transportul animalelor vii de mici dimensiuni din clasa PET (animal de companie + cusca, totalul fiind de maxim 6kg) ciini sau pisici, in custi speciale, cu obligatia proprietarului de a tine cusca in brate sau sub scaunul din fata pe durata zborului. In acest caz transportul se face contra unei taxe de 35 EUR/ animal/ segment de zbor daca biletul / SSR-ul este achizitionat de pe website-ul Blue Air si contra unei taxe de 50 EUR/ animal/ segment de zbor daca acest serviciu este achizitionat prin Departamentul Reservation and Customer Service sau in aeroport.

In cala de bagaje pot fi transportate animale vii de talie medie, caini sau pisici, in custi standardizate in conformitate cu reglementarile IATA, dar nu mai mult de trei pe un zbor. Transportul se poate face contra cost, la tariful de 75 EUR/animal/ segment de zbor aplicabil la greutatea bruta (cusca plus animal) daca biletul este achizitionat de pe website-ul Blue Air si 100 EUR/ animal/ segment de zbor daca serviciul este achizitionat prin Departamentul Reservation and Customer Service sau in aeroport. Animalul transportat + cusca nu trebuie sa depaseasca impreuna 32KG.

Pentru a calatori cu animalul de companie intr-un stat membru al UE, animalele vii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

 • sa aiba un microcip implantat sub piele;
 • sa aiba carnet de sanatate;
 • vaccinul antirabic sa fie valabil;
 • sa aiba pasaport pentru animale, eliberat de medicul veterinar.
Pe destinatiile Marea Britanie si Irlanda nu se accepta transportul animalelor vii, nici in cabina de pasageri, nici in cala de bagaje. Pentru cursele Bucuresti-Cluj, Cluj-Bucuresti, Bucuresti-Timisoara, Timisoara-Bucuresti, Timisoara-Constanta, Constanta-Timisoara, Bucuresti-Arad, Arad-Bucuresti, Bucuresti-Florenta si Florenta-Bucuresti, nu se accepta transportul animalelor de companie in cala de bagaje a aeronavei.

Pentru persoanele care calatoresc insotite de animalul de companie in cabina, alocarea locurilor se face pe penultimul rand, pentru a nu se crea nici un disconfort celorlalti pasageri.

Transport animale Wizz Air

Wizz Air nu transportă animale vii, cu excepţia câinilor pentru nevăzători care călătoresc împreună cu pasagerul care are nevoie de ei. Pentru aceşti câini trebuie să existe documentele stabilite în reglementările Ţărilor afectate de Transport, iar aceste documente trebuie să respecte condiţiile impuse de respectivele reglementări.