Impactul uniformei medicale

Rolul pe care un individ îl ocupă în societate este modelat, propulsat sau accesorizat de simboluri care uneori iau forma vestimentației.

Iată câteva din întrebările pe care ar trebui să și le adreseze fiecare cadru medical, atunci când îmbracă layer-ul ce-i va contura rolul social:

Cum mă transformă halatul alb/ uniforma medicală la nivel mental și emoțional?

Cum influențează vestimentația sentimentul de apartenență la un grup social și ce impact are asupra celor cu care vin în contact?

Îmi influențează halatul/uniforma medicală asumarea responsabilității și gradul de profesionalism cu care prestez un act medical?

Cum sunt perceput de cei cu care vin în contact și în ce măsură vestimentația - ca simbol al profesiei mele - contribuie la influențarea recuperării unui pacient, a stabilirii unui diagnostic (medical sau nursing), la prioritizarea intervenților?
O să detaliez în continuare aspecte ce privesc în particular Asistentele Medicale în legătură cu statutul dobândit în raport cu vestimentația medicală specifică.

O carieră înfloritoare în Nursing presupune multă muncă, dedicare, responsabilitate, compasiune, empatie, profesionalism. A visa spre auto-depășire, spre o dezvoltare personală, este mobilul ce ține aprisă flacăra dorinței de cunoaștere, însă nu trebuie nici o clipa să rămânem prinși în utopii. A fi capabil să visezi, să emani compasiune și acceptare dar în același timp să fii un individ stabil, riguros, auto-critic este esența acestei meserii.

Dincolo de felul în care a fost portretizată imaginea stereotipică a unei Asistente Medicale, dincolo de tendința malignă (consider eu) de a întări și contribui la menținerea acestui avatar, haideți să privim spre posibilitățile dezvoltării individuale concrete și sănătoase.

Uniforma unei Asistente Medicale ar trebui să fie un simbol care să ateste cunoștințe fundamentate științific, un act medical impecabil, o capacitate de a empatiza cu pacientul și de a-l ajuta să treacă peste momentele grele impuse de boală, ar trebui să fie un simbol pentru prevenție, atenție, îndemânare și disponibilitate. Din păcate, în majoritatea cazurilor această uniformă a devenit pătată cu egoism, lipsa unei pregătiri reale în domeniu, snobism și elitism nejustificat.

Uniforma medicală în sine, este un simbol care emană putere și superioritate deoarece la origine, a fost purtată de cei care au făcut diferența prin cunoștințele și acțiunile lor. Astăzi, a devenit un accesoriu gol, lipsit de o esentă care cândva înnobila și îl făcea pe purtător să radieze.

Ar trebui să ne întrebam de fiecare dată când purtăm această uniformă - sunt demn(ă) de ea? Am trăit fiecare clipă pentru a-mi împlini potențialul, am dat totul pentru cunoaștere, sunt bine pregătit(ă), sunt responsabil(ă)?

Acest obicei sănătos de auto-evaluare, ar putea să ne facă mai conștienți de ceea ce suntem în acest moment, cum ne dorim să devenim, cât suntem dispuși să sacrificăm pentru asta. Ca Asistent Medical, să iți cunoști limitele, înseamnă să vrei să le depășești. Asta atrage după sine dorința de dezvoltare personală și profesională care aduce atât beneficii individuale, dar în același timp se reflectă în felul în care ne practicăm meseria.

Acea uniformă ar trebui să emane și să reflcte cunoștințele acumulate și un stil de gandire și acțiune sănătos, pur, nobil. Pentru că Nursing-ul este o Artă Nobilă.

"Nursing is an art: and if it is to be made an art, it requires an exclusive devotion as hard a preparation, as any painter's or sculptor's work; for what is the having to do with dead canvas or dead marble, compared with having to do with the living body(...)? It is one of the Fine Arts: I had almost said, the finest of Fine Arts."

- Florence Nightingale

Îmbrăcarea acestui simbol înseamnă că știm să milităm pentru sănătate, să prevenim, să instruim și să NE instruim. Acest simbol atestă că suntem îndeajuns de responsabili încât să vorbim doar în cunoștință de cauză, să sfătuim doar din experiență și să relaționăm cu empatie.

Uniforma medicală presupune, că un Asistent Medical a caștigat onoarea de a o purta, prin muncă, dedicare, experiență.De asemenea este un avatar al respectului oferit și așteptat; pentru că e meritat.

Doar atunci când omul face haina, aceasta prinde sens și semnificație și poate mai apoi să acționeze ca o imagine ce reflectă cu acuratețe pregătirea și personalitatea posesorului său.

Să fii un Asistent Medical ce tinde la excelență înseamnă să fii și un psiholog foarte bun, să-ți asculți pacienții, să îi asiști în recuperarea și restabilirea nevoilor de bază, să îi îndrumi, să-i consiliezi, să-i accepți. Dar asta presupune să fii capabil să te asiști pe tine mai întâi, să îți rezolvi conflictele de personalitate și identitate și să ai o pregatire profesională care îți aduce siguranță și încredere. Atunci cand ne uităm în oglindă îmbrăcați în halat sau într-o uniformă medicală trebuie să ne inspirăm nouă înșine comfort, profesionalism. Pune-te în locul pacientului, te-ai lăsa tratat de tine, te-ai lăsa informat și învățat de tine, ai avea încredere în acuratețea informațiilor, în capacitatea de a personaliza și adapta o manevră, un tratament, un sfat, la personalitatea și convingerile tale? Dacă da, atunci ești pregătit(ă) să-i atingi pe alții fizic, mental și emoțional.

Dacă nu: RESTART!

Reconsideră tot ce știai și credeai până în momentul de față. În realitate haina nu face pe om, ci omul face haina.

Așadar, are uniforma noastră impact mental și emoțional?

Categoric! Atât asupra noastră, cei care o îmbrăcăm cât și asupra celor cu care venim în contact. Ține de noi ce o lăsăm să emane: siguranță, dedicare și profesionalism sau superioritate nejustificată și ignoranță. Ține de noi dacă ne înnobilăm purtând-o sau ne înjosim murdărind-o cu practici denigrante.

Media care înfățișează o imagine ideală sau stigmatizată a Asistentei Medicale, oferă de fapt iluzii ce distorsionează posibilitatea tinerelor minți de a se forma, mâinilor de a deprinde o dexteritate și inimii de a se deschide pentru a oferi compasiune și înțelegere. Pentru o societate mai sănătoasă trebuie să spargem cercul ignoranței și să Facem Diferența!

Cum? Schimbându-ne pe noi

Sursa: blog-ul personal: inspiration4nursing.wordpress.com