Kinetoterapia la copii

Stim deja ca prin intermediul programelor de exercitii specifice kinetoterapiei se pot trata numeroase afectiuni. Prin kinetoterapie se pot corecta posturile anormale ale coloanei vertebrale, dar este o terapie de lunga durata care cere multa perseverenta pacientului. Dar ce ne facem atunci cand avem nevoie de kinetoterapie pentru copii?

Kinetoterapia foloseste ca mijloace miscarile active si pasive, avand scopul de a preveni, corecta si recupera deficite functionale ce se pot dezvolta în toate stadiile de evolutie ale unei boli de natura ortopedica, neurologica sau reumatologica.

Programele kinetoterapeutice sunt adaptate în mod individual, în care varsta, sexul, constitutia pacientului, afectiunea existenta si stadiul evolutiei altor afectiuni fiind factori de tinut cont atunci cand medicul de specialitate stabileste un diagnostic.

Obiectivele de baza în kinetoterapie sunt:
 • corectarea posturii si a aliniamentului corpului pe zone specifice;
 • cresterea fortei musculare;
 • cresterea mobilitatii articulare;
 • cresterea rezistentei musculare;
 • cresterea elasticitatii musculare;
 • coordonarea controlului si echilibrului corporal;
 • reeducarea respiratiei;
 • antrenarea la efort;
 • reeducarea sensibilitatii;
 • relaxarea.
La kinetoterapie pentru copii si bebelusi, scopul principal este de a asigura conditiile necesare pentru o dezvoltare normala si armonioasa a organismului si prevenirea aparitiei deficientelor fizice.

Kinetoterapie pentru copii si bebelusi
Masajul si gimnastica bebelusului sunt considerate a fi un domeniu special, adresat atat copiilor cu diverse afectiuni, cat mai ales bebelusilor sanatosi.

Specialistii în kinetoterapie pentru copii considera ca primul an de viata pentru bebelusi este foarte important, deoarece totul din jurul lor este noi si demn de a fi explorat. Dupa pozitia fetala, o pozitie care se desfasoara într-un spatiu limitat, kinetoterapia învata bebelusul cum sa se bucur din plin de libertatea si spatiul oferite de noul sau mediu de viata.

„Gimnastica sugarului", asociata cu masajul, este recomandata înca din primele luni de viata. Ea este benefica atat pentru corectarea unor deficiente, cat si pentru dezvoltarea armonioasa, folosind o gama larga de manevre care influenteaza posturile si miscarile corecte. Atat din mod psihic, cat si motor, bebelusul este influentat într-un mod pozitiv.

Exercitiile fizic, combinate cu masajul, relaxeaza musculatura, stimuleaza circulatia periferica si terminatiile nervoase, tonifica inima si plamanii, ajuta la eliminarea secretiilor traheobronsice si stimuleaza digestia înlaturand colicile.

Aceste exercitii de pot efectua si acasa, împreuna cu parintii, însa programul de exercitii propuse si executate de catre specialistii în kinetoterapie pentru copii urmaresc facilitarea, corectarea, perfectionarea si complicarea miscarilor naturale, avand ca scop formarea de deprinderi corecte, calirea organismului si mentinerea sau întarirea sanatatii. Un kinetoterapeut este pregatit din punct de vedere medical, de aceea va lua în calcul aspecte importante pe care parintele nu are cum le sa cunoasca.

Masajul si gimnastica bebelusului sunt forme terapeutice de joaca, care pot fi considerate primii pasi catre socializare. Un masaj practicat cu regularitate va putea sa îl ajute pe micutul tau sa doarma, sa se hraneasca mai bine si sa se bucure de noutatile aparute în primul an de viata.

În kinetoterapie pentru copii, jocul este foarte important ca metoda de învatare a abilitatilor motrice. Kinetoterapeutul trebuie sa stie cum sa se poarte cu copilul si cum sa se joace cu el. Este important ca specialistul sa reuseasca sa faca din exercitiile fizice o joaca, sa îl lase pe copil sa se plimbe prin toata sala de gimnastica medicala, sa îi confere senzatia de independenta, avand un control permanent si îndrumand efectuarea terapiei necesare.

Kinetoterapia pentru copii are ca rezultate:
 • redobandirea mobilitatii articulare normale pierdute în urma unei imobilizari post-fractura;
 • formarea obisnuintei unor miscari corecte si coordonate;
 • corectarea diferitelor deformari ale coloanei vertebrale, datorata unei pozitii incorecte a micutilor în banca sau pe scaun în timpul pregatirii temelor;
 • tratarea afectiunilor aparatului locomotor: luxatii congenitale de sold, platfus sau asa zisii „genunchi în X";
 • corectarea atitudinilor posturale vicioase si a modificarilor de ax ale coloanei vertebrale deja instalate (cifoza, scolioza, hiper lordoza sau spate plan).
Obezitatea la copii, Sindromul Down, mozaicismul, rahitismul, copii cu dificultati la mers, retardul motor si alte afectiuni metabolice pot fi si ele tratate prin kinetoterapie.

Si copii cu afectiuni din sfera neurologica - hemipareze, parapareze - pot beneficia de rezultatele pozitive ale kinetoterapiei.